Hur man hittar en seriös städfirma

Vi träffar ofta blivande kunder som haft erfarenheter med mindre seriösa städbolag. Inte sällan handlar det om mycket bristfällig städning och ständig personalomsättning med personer som har noll eller ingen koll. Utöver dålig städning medför även denna typ av städbolag en säkerhetsrisk för ditt kontor, särskilt om du lämant ut nycklar och larmkoder.
Nedan följer ett 11 punktsprogram du kan använda dig av när du upphandlar städavtal för att minska risken med oseriösa städentreprenörer.

1. Kolla bolagets ekonomiska resultat
Leta efter organisationsnummer på städbolagets hemsida och sök på detta på allabolag.se Satsa på städbolag som har historik och går med vinst och inte har för låg omsättning.

2. Kolla upp bolaget ägare och styrelse
Detta kan du även göra på merinfo.se under fliken ”bolagsengagemang” när du söker på de olika namnen i bolagets styrelse. Lägg 5 minuter på att kolla igenom förbindelser med andra bolag och styrelser. Hittar du här tecken som ”konkurs inledd” bolag verksamma inom telemarketing, nätverksförsälning och andra suspekta branscher kan du välja bort städbolag med dessa kopplingar.

3. Googla på företaget namn
Hittar du konstiga artiklar om svart arbetskraft m.m på nätet kopplat till städfirman kan du direkt skippa detta bolag från din lista med seriösa leverantörer.

4. Googla på namn i företagets styrelse
Här kan man ibland hitta diverse uppgifter som hjälper dig avgöra vem som är seriös eller inte.

5. Kolla upp ägarna på merinfo
På merinfo(punkt se) kan du göra en sökning på ägarnas namn och personnummer (utan sista 4 siffrorna) och se var de bor, vad de kör för bil osv. Bilda dig en egen uppfattning här för att lägga en kompletternade bit till ditt pussel som slutligen ger en tydlig bild om vilka som ligger bakom bolaget. Verkar ägarna seriösa?

6. Kolla upp ägarna och bolaget efter betalningsanmärkningar
Även detta göra på merinfo(punkt se) genom att söka på bolagets namn och ägarnas namn. I vissa fall finns gratis kreditvärdighetinfo tillgänglig i andra fall för en låg kostnad. Företag många anmärkningar är sällan seriösa affärspartners.

7. Fråga efter korta avtalstider
När du tecknar ditt städavtal bör det inte finnas någon ”avtalstid” utan enbart uppsägningstid. Enbart vid stora städavtal (+300 tkr/år) är det rimligt med avtalstider. Ett städbolag som sköter sina städavtal behöver inte intressera sig för avtalstider där kunden försvåras att byta leverantör.

8. Fråga efter detaljerad arbetsbeskrivning
I avtalet och offerten bör det finnas en detaljerad arbetsbeskrivning som redogör för vad som ingår och inte.
Exempel på detaljerad beskrivning.
Exempel på undermålig arbetsbeskrivning.

9. Fråga om personalen
En viktig fråga du bör ställa till den städfirma du planerar att få delta i din upphandling är om man använder sig av subventionerad arbetskraft. Ett städbolag som väljer att prioritera bidrag från försäkringskassa och arbetsförmedling framför rätt kompetens när de rekryterar personal får stora kvalitetsproblem på sina städtjänster.

10. Undvik städbolag med för stor prisfokuss
En del städfirmor kopierar från andra seriösa bolag. Man får hemsidor, text, avtalsmallar och ibland till och med loggan kopierad. Sedan är planen att med låga priser roffa åt sig kunderna. Lönsamhet planerar man att hitta via låga personalkostnader för att man anställer personer från arbetsförmedlingen man får bidrag för. Ju längre från arbetsmarknaden ju större bidrag. Personal som är duktig får inte vara kvar när deras lönesubvention går ut för kundavtalen täcker inte kostnaden för ”riktiga anställda”. Denna typ av konkurrenter dyker hela tiden upp och försvinner lika fort. Väljer du att anlita denna typ av städfirma får du räkna med ökad säkerhetsrisk på ditt kontor!

11. Fråga om bolaget använder underentreprenörer
Gå inte på löften om hög kvalitet och låga priser på städning som du blir lovad av det där seriösa bolaget som du brukar köpa förbrukningspapper av på nätet (exempel). De lägger ut sina städavtal på entreprenad och då är det alltid bolag som i exemplet ovan (nr 10) som vinner dessa avtal. Resultatet av detta blir snarare lågt pris och låg kvalitet.